Tam yemelik!

Yapmaktan ve yemekten hoşlandığım neler var? Tükettiğim en sağlıklı yiyecekler:

1. Pancar Carpaccio


Yapımı çok kolay ve kalorisi de epey düşük bir yan yemek. Özellikle misafir ağırlarken masaya renk katıyor.

Malzemeler:
Bunu 4 kişi için düşünebilirsiniz.

2 adet pancar
1 adet misket limonu
1 adet limon
Sumak, Tuz, Zeytinyağı

Bir kapta zeytinyağını, ağız tadınıza göre limonun yarısını tuz ve göz kararı sumakla karıştırın. Karışımın içine misket limonunun kabuklarını rendeleyin. Pancarları rendenin ince kesme bıçağında incecik doğrayın ve doğradığınız pancarları karışımın içine atıp 15 - 20 dakika kadar ara ara karıştırarak bekletin. Bir süre sonra pancar kendi suyunu salıyor, aynı zamanda hazırladığınız karışımı da emiyor. Ardından bir tabağa yerleştirip üstüne isteğe bağlı olarak ceviz kırabilirsiniz, biraz avokado parçaları ve peynir koyabilirsiniz.

Deneyin, seveceksiniz!

2. Somon Gravlaks

Çiğ balık sevenler için parmaklarını yiyecekleri bir aperatif.

Malzemeler:
Herkesin mide sağlığı için ölçüsüz verilmiştir.

Somon balığı
Dereotu
Deniz tuzu
Tane karabiber
Esmer Şeker
Labne
Wasabi

Kılçıkları temizlenmiş somonu önce havlu kağıt ile iyice kurutun. Her tarafına gelecek şekilde tane karabiberi çekin. Esmer şekeri ve deniz tuzunu bir kapta karıştırın. Ölçüyü balığınızın büyüklüğüne göre ayarlamanız gerekecektir. Somonu kaplayacak şekilde karışımı üzerine sıvayın. Ardından kıyılmış dereotunu da somonun üzerine kaplayın. Alüminyum folyo ile hiç hava almayacak şekilde somonu sarın ve bir kabın içine koyup dolaba kaldırın. Somonun bir gün bu şekilde beklemesi gerekiyor. Ertesi gün kutuyu açtığınızda şeker ve tuz karışımının iyice ıslandığını ve somonun yağını bıraktığını göreceksiniz. Alüminyum folyodan çıkarttığınız somonun üzerindekileri iyice temizleyin, somonu yıkayın ve ince dilimlere ayırıp bir tabağa yerleştirin.

Sosu için labne peynir ile wasabiyi bir kapta karıştırmanız gerekiyor. Wasabiyi fazla kaçırırsanız, fena halde yanarsınız. Bu yüzden tadına baka baka labneye karıştırırsanız wasabiyi sizin hayrınıza olur.

3. Bresaolalı kuşkonmaz

Annemin misafirleri için sürekli bana yaptırdığı bir tarif. Ben de artık özel zamanlarda kendi arkadaşlarıma yapıyorum bunu. Hatta onlar da misafirleri için kendi arkadaşlarına yapıyor. Bresaola biraz pahalı olduğu için yılda iki veya üç kereden fazla yapılması cebinize zarar verebilir.

Malzemeler:
5 kişi için 20 adet ideal oluyor.

20 adet kuşkonmaz
20 adet ince kesilmiş bresaola
Tuz, tane karabiber
Labne

Bir tencereye su koyun ve bir çay kaşığı tuz ekleyerek suyu kaynatın. Kaynayan suya temizlediğiniz kuşkonmazları atıp, suyun altını kapatın. Kuşkonmazları 3 dakika kadar suda bekletin. (Yumuşak sevenler kuşkonmazları suda kaynatabilir de) Ardından kuşkonmazları bir tabağa yayın ve üzerine çok az tane karabiber çekip soğumaya bırakın. Bresaolalardan birini alıp bir tabağa yayın. Üzerine varla yok arasında labne sürün. Kuşkonmazlardan birini çiçekli tarafı dışarıda kalacak şekilde labne sürdüğünüz bresaolanın ucuna koyup breasolayı sarın. Labneden dolayı breasola yapışacak ve açılmayacaktır. Bunu tüm kuşkonmazlar için tekrarlayın ve bir tabağa dizin. Arzu ederseniz üzerine rokfor peyniri ufalayabilirsiniz. Tuz kullanmayan biri olarak ben bunu tercih etmiyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder